Как да се справим с внезапните изблици на гняв при децата
02 Oct
0

Как да се справим с внезапните изблици на гняв при децата

Публикуван от: Чочко Бочко Брой прочитания: 2057
Много е трудно за един родител да запази спокойствие когато детето изпадне в истеричен плач и недоволство, които понякога стигат до нараняване на околните или самонараняване. При децата от 1 до 4 годишна възраст, това е свързано с все още недоразвити умения да изразят своите чувства. При най-малките деца  от  1 до 2 години- нужда от храна, вода, сън, играчка до която не могат да стигнат. При по-големите деца е по-скоро желание да утвърдят и наложат техните нужди и желания.

1)      << Не обръщайте внимание на действията на детето!

Когато детето е в изблик на гняв, емоциите надделяват над всичко останало и то не е адекватно да отговори на Вашите забележки или съвети. Най-доброто решение е да оставите детето да се успокои и тогава да се опитате да разговаряте с него.

2)      << Дайте пространство на детето да изрази чувствата си и емоциите по начин по който му харесва, разбира се като сте сигурни, че няма възможност да се нарани или нарани някой друг. Това е начин детето да изгради самоконтрол върху емоциите си и в повечето случаи приложено заедно с игнорирането помага.

3)      << Насочете вниманието на детето към някакво интересно занимание! 
Това не е никак трудно тъй като децата  в тази възраст се концентрират за много кратко време. Например, ако сте навън, винаги носете някоя играчка която детето не е виждало отдавна или някакво малко лакомство което е непознато или позабравено и те ще Ви послужат да избегнете неприятната ситуация.

4)      <<В никакъв случай не удряйте детето! 

В момента в който усетите нужда да го ударите, поемете дълбоко въздух и си помислете на какво искате да научите детето си- търпението е на първо място при отглеждането и възпитанието на всяко дете!

5)      <<Прегръдката!

Колкото и да Ви е трудно да го направите в такъв момент, една силна прегръдка, без думи понякога помага да успокои детето. Опитайте!

6)      <<Проверете режима на хранене, спане, дрешките с които е облечено детето..

Това е най-често срещаната причина за изблици на гняв при по-малките деца до 2 години- глад, жажда, умора, неудобни детски дрешки. Спрете и си задайте въпроса- дали това не е причината, особено ако това се случва по едно и също време всеки ден.

7)      << Говорете спокойно!

Ако Вие разговаряте спокойно с детето си, това ще му даде да разбере, че неговите емоции не надделяват над Вашите, но ако повишите тона- ще изпаднете в жестока битка на викове, която няма да Ви донесе успех в никакъв случай. 
Коментари
Напишете коментар