Физическата активност при децата
11 May
0

Физическата активност при децата

Публикуван от: chochkobochko.com Брой прочитания: 1113

Всеизвестен факт е желанието за игра на воля при децата. Това че детето се катери по пързалки и обича да се люлее на люлки обаче не означава, че то ще остане физически активно като порасне.

Колкото повече растат децата, толкова по-голямо предизвикателство може да бъде за тях самите и за родителите да ги задържат физически активни. Причините са както ангажираност в училище, така и несигурност у някои деца че не могат да се справят с определен спорт, а също и прекалената ангажираност на родителите и липсата на пример от тяхна страна.

Понякога дори децата да имат желание да играят навън в квартала или на улицата, родителите изпитват страх и несигурност и това се явява като пречка за тяхната физическа ангажираност. 

Въпреки многобройните причини изброени по-горе, родителите трябва да намират време в което да насърчават децата към спорт и физическа активност, тъй като това е жизненоважно за развитието на техните деца.

Какви са основните ползи от спортната активност при децата:

  • силни мускули и здрави кости
  • нормално здравословно тегло
  • намален риск от развитие на диабет
  • здрав сън
Деца които са спортно активни са по-концентрирани, по-успешни и по-мотивирани в училище. Физическата активност изгражда самочувствие на всяка възраст.

Какво мотивира децата:

  • Много е важно родителите да изберат подходящо занимание което да доставя удоволствие на детето им. 
  • Възможността за свобода на избор. Набавянето на подходяща екипировка необходима за даден спорт. 
  • В спорта задължително трябва да има забавление- това е един от основните стимули при децата- удоволствието. Когато децата се забавляват те искат още и още. Също така и насърчаването, похвалите, особено ако се изграждат умения в някакъв спорт, било то плуване, футбол, колоездене- ако детето получава похвали за успехите си, то със сигурност ще има мотивацията не само да продължи да се занимава с този спорт, а и да опита друг спорт.
  • Примера Родител- със сигурност родителите са основния мотиватор за децата. Позитивното отношение към физическата активност, семейните игри, подкрепата са основни фактори които са определящи при избора на детето до колко да бъде активно.
Направете спорта част от вашето ежедневие, за да възпитате и отгледате здрави, силни и щастливи деца!

Източник: kidshealth.org

Коментари
Напишете коментар