''Да оставим Детето да бъде Дете'' или ''Защото аз така казвам''
09 Feb
0

''Да оставим Детето да бъде Дете'' или ''Защото аз така казвам''

Публикуван от: chochkobochko.com Брой прочитания: 1584

Родителството е изкуство. Овладеете ли го- децата Ви ще успеят в живота, загубите ли се в него - децата Ви ще станат негови жертви. 

Няма определени правила или ръководство,които да следвате като родител. Родителството зависи от Вашето семейство и социалната среда в която живеете. Въпреки това, експертите разделят родителството на различни типове. Най-популярните сред тях са Авторитетния и Авторитарния тип родителство.

 

Що е то Авторитарно родителство?

·        В Авторитарния стил, родителите имат много високи очаквания от детето си, но не допринасят по никакъв начин за постигането   им.

·        В случаите когато се обосновават по някакъв начин за действията си, то най-често е с израз на негативизъм. Всъщност повечето родители, които   следват този родителски стил, често крещят на детето си и прибягват до физическо наказание.

·        Този тип родители държат на строгата дисциплина и стриктните правила.

·        Те изискват много от детето, без да дават някакви насоки или напътствия и без да обясняват на детето какво го налага.

·        Ако детето не е в състояние да отговори на тези изисквания или направи грешка, често реагират остро и го наказват.

 

Ето някои от най-често срещаните характеристики на Авторитарния стил на родителство:

1. Родителите имат пълен контрол:

Родителят е начело на делата. Той има пълен контрол над детето. Вместо да позволи на детето да изразява своето мнение и да покаже разбиране, той определя всички правила и очаква от детето да ги следва.

Ефект върху детето: Детето има ниско самочувствие и трудно взема решения самостоятелно. Когато се изправи пред ситуация, в която трябва да излезе с бързо решение, то става нерешително. 

2. Негативна реакция при неуспех:

Ако детето не успее, въпреки че то е дало всичко от себе си, родителят не признава усилията му.

Ефект върху детето: Преди детето дори да опита нещо, то ще се притеснява за последствията от неговия провал. Страхът от критиките може да създаде стрес и безпокойство у детето, което възпрепятства неговата работа и води до лоши резултати. Постоянната критика и отрицанието ще го накарат да се чувства по-малко уверено и ще предизвика страх у него да се изправи пред предизвикателства в бъдеще.

3. Говори, но не обяснява:

Вместо да обясни спокойно на детето защо иска то да се държи по определен начин, родителят просто го инструктира какво да прави без да се обоснове. Като авторитарен родител, той мисли, че детето трябва да следва неговите правила и желания, дори и да не разбира причината,която ги налага.

Ефект върху детето: Когато детето не знае защо трябва да направи нещо и как може то да бъде от полза, то ще загуби интерес към същото. Също така, това просто ще бъде начин да се правят нещата като наложена рутина, без да има никаква реална представа защо. То скоро ще загуби инстинкта си да се интересува и да задава въпроси. В резултат на това ще бъдат потъпкани когнитивните му способности и неговата любознателност.

4. Без израз на емоция:

Докато този тип родители са концентрирани върху изграждането на много строги правила, едва ли им остава време да изразяват емоциите си. Въпреки че обичат децата си, те прикриват емоциите си и рядко показват любов, радост или вълнение. Тяхното поведение към децата е един вид роботизирано, а не управлявано от любовта.

Ефект върху детето: В процеса на развитие, на детето ще му бъде трудно да изрази емоциите си, тъй като то ще се чувства виновно, че показва емоции пред близките си. С течение на времето това може да доведе до силен стрес в него, което от своя страна да доведе до сериозни психологически проблеми в бъдеще. Много често, децата които не могат да се изразяват свободно, трудно поддържат здрави взаимоотношения в по-зряла възраст.

Що е то Авторитетно Родителство?

Родителите, които следват Авторитетния стил, определят правила за децата си като не стигат до крайности.

·        Дори когато изготвят режим на детето си, те се стараят да се съобразятс неговите интересите. Винаги са готови да направят промени, които да   бъдат съобразени с интересите и желанията на детето.

·        Винаги показват уважение, загриженост и любов към детето.

 

Характеристики на Авторитетния тип родителство и ефекти върху детето:

 

1. Изслушва детето:

Въпреки че те определят правилата и те окончателно вземат решение, този тип родители обръщат внимание на това, което детето мисли. Вместо да нареждат на детето си да направи нещо, те искат да чуят и неговата гледна точка.

Ефект върху детето: Когато детето има възможност да изразява мислите си, то става по-уверено и по този начин го насърчават да мисли. То знае, че за да одобри родителят това, което казва , ще трябва думите му да бъдат добре обосновани. По този начин се развива речта и мисленето на детето.

2. Насърчава независимостта:

В опит да разбере кое ще бъде най-доброто за детето, родителят включва детето в процеса на вземане на решения. Той не само очаква детето да направи това, което казва, но също така иска то да бъде активно и да разбере какво е най-добро за него. Например, детето е оставено самостоятелно да си избере детските дрехи, които на него му харесват и да ги съчетае с подходящи чорапки, чорапогащник за момиче и връхна дрешка- суитчер, жилетка или яке.

Ефект върху детето: Детето ще разбере важността на споделеното мислене и ще има успехи при вземането на решения. Може родителят да е този който последен взема решенията, но тъй като е взел под внимание интересите на детето, за детето ще бъде по-лесно осъзнато да следва зададеното му, вместо да се чувства принудено да го направи.

3. Поставя практични ограничения и очаквания:

Поставя ограничения върху детето си, обхващайки различни аспекти на живота му- както училищния живот, така и социалния и този у дома. Този тип родители имат ясен план от инструкции и реалистични очаквания.

Ефект върху детето: Когато детето познава очакванията и ограниченията, които са зададени от родителя, за него ще бъде по-лесно да ги следва. В резултат на това то ще стане по-дисциплинирано и ще има организиран начин на живот.

4. Показва любов и загриженост:

Повечето от неговите решения се основават на любовта и грижата за детето. В резултат на това се чувства уверен, че каквото и да поиска от детето,то не е нещо, което ще го накара да се чувства неудобно или с което то не може да се справи. Този тип родители не критикуват децата си, в случай че не са в състояние да се справят с техните очаквания. Те искат децата им да бъдат успешни във всичко, което правят, не това не е на всяка цена и се радват на всяко тяхно усилие.

Ефект върху детето: Детето разбира, че всичко което родителят прави е плод на любов и загриженост и в името на неговото добро. В резултат на това се поражда желание у него да работи усилено за да получава одобрението и оценката на родителя. То не само се амбицира да получава поощрение от страна на родителя, но това ще му помогне и да изгради по-здрави социални взаимоотношения в бъдеще. 

 

И в заключение, според научни изследвания няма формула за родителство, но въпреки това Аторитетният тип родителство се възприема за по-добър.

А Вие към кой тип родители бихте се определили?


Коментари
Напишете коментар