Няколко съвета на тема :’’ Как да бъда добър родител’’?
04 Jun
0

Няколко съвета на тема :’’ Как да бъда добър родител’’?

Публикуван от: Чочко Бочко Брой прочитания: 1497

’’ Как да бъда добър родител’’?

Да отгледаш и възпиташ дете е една от най-трудните и отговорни ''професии'' на този свят, за която в повечето случаи се оказваме напълно неподготвени.

Ето няколко съвета, които биха били полезни да отгледаме и възпитаме честно, отговорно и грижовно дете.

1)      << Радвайте се на децата си!

Децата порастват толкова бързо и неусетно и времето прекарано с тях, било то в игри, разговори, разходки, гушкане е играе много важна роля за тяхното развитие. Не е нужно да заведете детето си на скъпа атракция или почивка, за да го накарате да се чувства обичано и обгрижвано. Достатъчно е да си поиграйте с него, да го гушнете, помилвате и да му кажете няколко мили думи или да го насърчите по време на някакво занимание. По този начин Вие изграждате самоувереност у него и го правите щастливо и спокойно.

2)      << Научете детето си на ценностите в живота!

Изключително важно е детето да разбира смисъла на думите честност, уважение, любов, разбиране и отговорност. Още в ранна възраст е добре да се изгради модел на поведение който детето да следва и който да му служи за пример в бъдеще.

3)      << Научете детето на етикет на говор и държание!

Децата копират поведението на възрастните. Така че внимавайте, родители- Детето е огледален образ на Вас самите!!! Поведението което Вие имате е пример за поведението на вашето дете. Опитайте се да обяснявате кое е правилно и кое е пример за подражание като използвате различни ситуации от ежедневието. Удобен момент е да използвате играта на детската на площадка или друга удобна ситуация би била по време на пазаруване в супермаркета или в магазина за детски дрешки. 

4)      <<Изградете справедлив модел на очакванията

Всички деца искат да знаят какво се очаква от тях. За това е важно да изградите правилен модел, който да следвате всеки ден –начин и час на хранене, навици за хигиена и сън, навици и време за игра. Опитайте се да се придържате постоянно към този модел. В зависимост от възрастта на детето, можете да обсъждате и обяснявате на детето какво се очаква от него. Например, за по-малките деца може да е трудно да разберат какво се изисква и очаква от тях, вместо да изказвате заповеди от рода на: ‘’Я виж каква бъркотия е в стаята, бързо прибери играчките’’, по-удачно е да използвайте: ‘’Хайде да приберем играчките заедно, аз ще ти покажа как!’’. Бъдете позитивни и търпеливи с децата. Имайте в предвид, че концентрацията при малките деца е не повече от 10 минути и каквото и да правите заедно с тях, като занимание трябва да бъде за не повече от 10 минути. Не очаквайте неочакваното от тях-бъдете реалисти и винаги ги окуражавайте!

5)      <<Покажете на детето как да контактува с околните!

Социалните контакти са много важна част от развитието на децата, за това и е важно те да имат контакт с други деца на тяхната и различна от тяхната възраст. Най-добре е да ги оставите да осъществят контакта сами, като ги наблюдавате и само ако е необходимо да се намесите. Ако забележите че има агресия, както удряне, хапане, щипане- не го позволявайте!!! Обяснявайте, че е правилно да си изразяваме чувствата с думи, а не с действия. Насърчавайте детето да споделя играчките си с други деца, да изчаква и да бъде търпеливо, да уважава околните!

6)      <<Насърчавайте детето да бъде самостоятелно и отговорно!

Още в ранна детска възраст можете да насърчавате детето да се облича само, като изберете удобни и лесни за обличане детски дрешки. Насърчавайте го да помага с малки задължения, по този начин у детето се изгражда чувство за самоорганизираност и навици които ще му бъдат полезни в живота.

7)      << Четете книжки на детето си

Четенето на книжки още в ранна детска възраст е от изключително важно значение за развитието на детето. То обогатява речника и логичното мислене у детето. Ако на детето не му харесва да му четете, не го насилвайте, сменете заниманието и опитайте отново по друго време.

Най-важното условие- Не бъдете крайно взискателен към себе си родител! Радвайте се на детето си и успехите които жънете заедно!

Коментари
Напишете коментар