Страхове при децата от 1 до 3 години и как да се справим с тях
29 Sep
0

Страхове при децата от 1 до 3 години и как да се справим с тях

Публикуван от: chochkobochko.com Брой прочитания: 911

Всички малки деца изпитват страхове и понякога е трудно да намерим правилния подход, за да ги успокоим. 

Един от най-познатите страхове е този от тъмното

''Не виждам какво се случва там и се чувствам несигурен и неспокоен'' - подобни мисли се въртят в повечето детски главички.

За да помогнете на детето да превъзмогне страха от тъмното, започнете да го учите само да включва лампите в къщата и задължително сложете нощна лампа в стаята където спи. Специалистите съветват нощната лампа да бъде такава, която позволява да се регулира нивото на светлина от по-високо към по-ниско, когато детето заспи. Друг полезен съвет е разходка в тъмното, като наблюдавате и обсъждате интересните неща, които се случват в тъмното - звезди, луна, светулки. 

Децата също изпитват страх от чудовища''Там под леглото или зад вратата се крие чудовище и всеки момент ще изскочи и ще ме нападне'' - често си мислят мъниците. 

Трудно е да убедите малкото човече, че чудовищата са само в приказките, тъй като неговото въображение е цветно и наситено с много и различни емоции и преживявания. Най-доброто, което можете да направите е да влезете в емоцията на детето и да проверите под леглото, зад вратата и в гардероба, за да го убедите, че няма никой там. Много добре работи бутилка с ''вълшебна'' вода с която да напръскате заедно стаята и да изгоните чудовищата, както и табела на вратата ''Забранено за чудовища!''.

Страшни сънища - трудно обясними от децата на тази възраст, но лесно разпознаваеми от родителите. Детето се събужда с писъци и плач, разказва несвързани истории или бълнува на сън, отказва да заспи, защото се страхува - това са признаци за страшни сънища. В такива ситуации единственото , което можете да направите е да гушнете и успокоите детето, че винаги ще бъдете до него, да осигурите мека играчка - комфортър или одеялце. В случай, че кошмарите са постоянни, продължителни и обезпокояващи е добре да се посъветвате с педиатър.

Страхът от раздяла - ''Защо ме оставяш? Ще се върнеш ли да ме вземеш?'' - познато чувство.

Нормално е малките деца да изпитват страх от раздяла с най-близките хора. За да е по-безболезнен този момент, както за детето, така и за родителите, специалистите съветват раздялата да се случва по един и същ начин по възможност, като родителите в никакъв случай не трябва да се измъкват незабелязани, а да си вземат довиждане с детето и да го успокоят, че ще се върнат. Много би помогнало, ако вниманието на детето е насочено към някаква игра или любимо занимание. Важно правило е да не се връщате, дори и да чувате, че детето е разстроено.

Внимателно запознавайте детето с неща, ситуации и хора, които в неговите очи са страшни!

Научете го как да се чувства спокойно и как да различава истинските неща от тези които са измислени и въображаеми!

Винаги бъдете откровени с него, така детето ще разбере, че може да Ви има пълно доверие и ще се научи как само да се справя със страховете си.

Не споделяйте Вашите тревоги и страхове с него! Едно дете расте самоуверено, само когато е сигурно, че родителите му са спокойни!

Четете книги и истории за други деца, които са изпитвали подобни страхове и са се справили с тях! Децата обичат да слушат истории за други деца и да подражават на силни герои.Свързани Постове
Коментари
Напишете коментар