Съвети за здравословен сън
10 Jun
0

Съвети за здравословен сън

Публикуван от: Чочко Бочко Брой прочитания: 23

Сънят при децата е едно от най-големите предизвикателства с които трябва да се справят днешните родители. Всеки родител иска да се радва на времето прекарано с детето, но липсата на достатъчно сън е една от причините детето да се чувства неспокойно.

Колко пъти по време на бременоста сте чували ''Веднъж роди ли се, забрави за сън'' или ''Наваксвай със съня сега, ще ти липсва после''.  Но може би има начин да се справите с това.

Отговорът се крие в това да научим детето на здравословен сън. Има много различни методи и техники как да се случи това, но няма точно правило. 

Ето няколко съвета за постигане на здравословен сън: 

1.  Изграждане на режим 

Замисляли ли сте какъв е Вашият изграден режим преди сън. Може би да си почистите грима, да си измиете зъбите и да почетете книга? И всяка вечер се повтаря? 

Вашето дете има нужда от такъв режим. Започнете с изграждане на режим още от втората, третата седмица след раждането. Дали ще пеете приспивна песен или къпането ще бъде в един и същи час. Какъвто и режим да изберете, се придържайте към него всяка вечер. Това което се случва преди това, дава знак на детето, че е време да се настрои за сън.

2. Постоянството

Постоянството е много важен фактор, защото учи детето на това кое е правилно и кое не. Например то не може да разбере, че тази вечер може да спи във Вашето легло, защото нещо е наложило това, а утре вечер не му е позволено. За това трябва да бъдете постоянни във Вашите действия. Всяка промяна в режима, ще доведе до объркване във възприятията на детето за това кое е правилно и неправилно.

3. Преумората

Много често чуваме как родителите прекарват по цял ден навън с децата, за да могат да имат спокоен сън през нощта. Това е грешно разбиране! 

В случая само усложняват живота си, защото когато едно дете е преуморено, организмът му автоматично реагира с повишаване на нивото на стрес. Започва активно отделяне на хормоните на стрес в детския организъм и тогава детето може трудно да се успокои и отпусне.

За да предотвратите това, винаги осигурявайте достатъчно сън и почивка на детето!

4. Научете детето да заспива само

Това не означава да го оставите да плаче дълго или да стига до изблици на стрес. Има различни методи според възрастта на детето и нивото на неговото развитие, които могат да помогнат в случая.  Изисква се търпение и понякога родителите се отказват, като мислят, че тяхното дете никога няма да се научи да заспива само, а всъщност причината е, че то не е готово за това. Съветът е да се изчака известно време - една, две или няколко седмици и пак да се направят опити. 

Постоянството води до успех и запомнете, че всяко дете се развива по различен начин и няма написани правила!Свързани Постове
Коментари
Напишете коментар