Често срещани грешки на родителите при създаването на здравословни навици на хранене при децата
21 Mar
0

Често срещани грешки на родителите при създаването на здравословни навици на хранене при децата

Публикуван от: Чочко Бочко Брой прочитания: 1235

Всеки родител е загрижен за храненето на своето дете и се старае да подбира здравословно меню,но докато децата са вкъщи и ние следим отблизо с какво се хранят, идва момент в който те тръгват на детска градина, училище и става все по-трудно да поддържаме здравословния стандарт който сме изградили вкъщи.
Надяваме се, че долуизброените най-често допускани грешки и съответните съвети към тях ще Ви бъдат полезни в този толкова сложен възпитателен процес:
  • Постоянното настояване да се изяде всичко което е в чинията!
Човешкият организъм е устроен така че да поема храна когато и колкото му е необходимо. Тази способност много лесно може да се загуби ако постоянно настояваме на детето да изяжда всичко което пред него или да яде тогава когато организма му не изпитва нужда.
Научно доказано е, че независимо от възрастта на детето, колкото по-голяма е порцията пред него, толкова повече то ще изяде, независимо колко е гладно.
За да избегнете тези грешки:
  • Не насърчавайте децата да изяждат всичко което им е в чинията;
  • Започнете с малки, достатъчни порции и ако има нужда им предложете допълнително.
  • Превръщането на лакомствата в награда!
В никакъв случай не превръщайте лакомствата в поощрение или награда за изяждане на една порция зеленчуци например. По този начин Вие карате детето да вярва, че лакомствата са по-стойностни от зеленчуците и още повече увеличавате интереса на детето към сладките изкушения.
  • Пълната забрана на сладки изделия!
Пълната забрана на сладки изкушения е една от най-големите грешки които един родител може да допусне. Научно доказано е че децата които са били напълно ограничавани от сладки изделия, в момента в който имат достъп до тях прекаляват с погълнатото количество. Така че десерта след обяд и вечеря в умерено количество е най-доброто решение.
Контролирайте до колкото можете детето, но зачитайте неговите нужди и право на избор също!
  • Позволяваме на малката сестричка/братче да яде това което яде батко/кака!
Много често по-малкуте деца следват примера на по-големите батковци и каки и поглъщат доста вредни за тях храни, като газирани напитки, чипс, шоколадови десерти, поради факта, че не може едното дете да яде, а другото да го гледа.
Върнете се назад във времето и си спомнете кога сте позволили на първото дете да яде такива храни и защо това не се случва с второто?
Винаги можете да поставите граници на децата-например голямото дете да не яде пред малкото за да не го изкушава! И не на последно място не забравяйте, че тези храни не са никак полезни!
  • Въвеждането на безалкохолни сладки напитки в ранна детска възраст!
По последни изследвания средната консумация при децата на сладки безалкохолни, газирани напитки възлиза на 270 калории. Това представлява 10-15% от дневната нужда от калории при децата. И тези калории идват от захар!!! Най-лошото е, че поетите калории от напитки не карат децата да се чувстват сити, а напротив провокират у тях желание за още. Всичко това води до здравословни проблеми и много често до затлъстяване в ранна детска възраст.
Как да избегнем това да се случи?
Като даваме пример в семейството. Това което се консумира от родителите, се консумира и от децата. Не въвеждайте сладките, газирани напитки в ранна детска възраст. Най-добрата напитка за Вашето дете е водата и натуралните сокове в умерено количество.
  • Храненето по същия начин по който сме се хранили преди да имаме деца!
Нищо не сме променили в храната си и начина по който я приготвяме преди да сме имали деца и след тяхната поява. Обичайнитото месо със зеленчуци в здравословна порция мислим че е напълно адекватна за нашето дете, но не! Децата обичат разнообразието, обичат цветовете и за да ги заинтригуваме е препоръчително да въведем малко изкуство и разнообразие в приготвянето и поднасянето на храната. Най-малко подправките в ранна детска възраст трябва да бъдат съобразени с техните нужди.
И най-важният съвет за да отгледате здравословно хранещо се дете е Вашият личен пример! Примера на семейството! Дерзайте, мили родители!

Коментари
Напишете коментар